Особливості формування soft skills під час вивчення англійської мови студентами немовних спеціальностей у ЗВО - Книш, Тетяна Валентинівна; Панченко, Вікторія Валеріївна; Радавська, Оксана Мстиславівна (My University, 2024)
Штучний інтелект, що донедавна ще був не більш як футуристичною концепцією, зараз щільно вплітається в середовище суспільних відносин, зокрема у сферу бізнесу. Компанії вже використовують його для виконання завдань, які традиційно вимагали залучення технічних навичок і знань працівників. Людина не може конкурувати зі штучним інтелектом у продуктивності та широті формальних знань, проте хоча новітні технології й можуть наростити продуктивність, унікально людськими усе ж наразі залишаються навички м’якого спілкування, зокрема креативність, емоційний інтелект, критичне мислення. Під час вивчення англійської мови студентами-нефілологами варто зосереджувати педагогічні зусилля як на твердих навичках знання іноземної мови (лексика, граматика, правопис тощо), проте обов’язково розвивати м’які навички, які потрібні під час ділової іншомовної комунікації. Як показують теперішні дослідження ринку людських ресурсів, роботодавці дедалі частіше в описі вакансії прямо вказують на м’які навички, яких вимагають від кандидата. Стаття реалізує мету визначити та проаналізувати особливості формування м’яких навичок під час вивчення англійської мови студентами немовних спеціальностей. Сама концепція розвідки базується на ідеї трансформаційної сили вивчення англійської мови, позитивного впливу вивчення іноземної мови на розвиток тих особистісних якостей здобувачів вищої освіти, котрі важливі також під час виконання професійних обов’язків. У статті визначено основні категорії м’яких навичок, затребуваних на ринку праці за даними дослідження американської платформи працевлаштування Indeed. Визначено ті різновиди діяльності та підходи до викладання англійської мови студентам-нефілологам, які здатні позитивно впливати на формування м’яких навичок. Особливістю м’яких навичок є складність відстежування динаміки їх формування, а також триваліший період, що потрібний на відточування потрібних м’яких навичок. Визначено залежність між рівнем володіння англійською мовою та потенціалом проявляти навички м’якого спілкування під час ділової комунікації. Низький рівень знання англійської мови перешкоджає розвитку м’яких навичок у професійному середовищі, де важлива відмінна комунікація та взаєморозуміння між представниками різних національностей. Комунікативний підхід найбільше допомагає студентам немовних спеціальностей розвивати м’які навички, необхідні для успішної комунікації англійською в професійному оточенні.
Keywords: англійська мова; ділова комунікація; м’які навички; тверді навички; навички м’якого спілкування; студенти ЗВО; немовні спеціальності; 378.016:811.111