Обман як соцальний феномен (до проблеми визначеності поняття) - Лисовець, Наталія; Lysovets, Natalia (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
В статті проаналізовано утилітарний, еволюційний та культурний дискурс тлумачення поняття обману. Закцентувано увагу на його амбівалентному статусі та соціальній функції. Феномен обману розглянуто як комунікативний акт, який є онтологічно зумовленим в людському бутті. Зроблено спробу окреслення цілісної сфери досліджуваного феномену, який включає в себе брехню та неправду. Також визначено феномен доброчинного обману як обману заради загальнолюдського блага або особистої користі, в якому репрезентується аксіологічний аспект культури. Окреслено взаємозв’язок досліджуваного феномену із мораллю.
Deception as a social phenomenon (the problem of definition)
Keywords: обман,; deception,; неправда,; untruth,; брехня,; lie,; доброчинний обман,; virtuous deception