Особливості роботи пресофіцерів в умовах сучасної російсько-української війни - Колбасюк, Аліна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено особливості діяльності пресофіцерів у контексті сучасної російсько-української війни. Розкрито теоретичні засади функціонування пресслужб та їхню роль у системі військових комунікацій. Проаналізовано міжнародний досвід діяльності пресофіцерів у збройних конфліктах та можливість його адаптації до українських реалій. Особлива увага зосереджена на умовах воєнного стану, впливі інформаційної політики на суспільні процеси, а також викликах і ризиках комунікаційної діяльності в умовах гібридної війни та інформаційних операцій противника. У практичній частині проаналізовано діяльність пресофіцерів у бойових підрозділах Збройних сил України, особливості взаємодії з медіа, волонтерськими організаціями та громадськістю. Висвітлено питання інформаційної безпеки, етики професійної комунікації та психологічної стійкості фахівців. На основі узагальнення результатів сформовано рекомендації щодо підвищення ефективності інформаційної взаємодії та підготовки пресофіцерів у воєнний час. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі діяльності пресслужби Миколаївської обласної військової адміністрації в умовах воєнного стану, а також визначенні чинників довіри до офіційних джерел та механізмів формування інформаційної стійкості суспільства. Результати дослідження можуть бути використані у роботі військових комунікаційних підрозділів, органів державної влади, журналістів, пресофіцерів, а також у навчальних програмах з кризових комунікацій, медіаграмотності та публічної комунікації у сфері оборони.
Keywords: пресофіцер; стратегічні комунікації; воєнний стан; дезінформація; інформаційна політика; медіа; інформаційна безпека