Формування інформаційної безпеки та медіаграмотності майбутніх вчителів інформатики - Конотопчик, Дмитро Олександрович (My University, 2024)
У сучасному цифровому світі, де інформаційно-комунікаційні технології та мас-медіа проникають у всі сфери життя, питання інформаційної безпеки та медіаграмотності набувають особливої актуальності. Вчитель інформатики, як ніякий інший педагог, повинен володіти не тільки професійними компетентностями, але і критичним мисленням, інфомедійною грамотністю, цифровою безпекою, соціальною толерантністю. Це включає не тільки роботу з цифровими технологіями, але й уміння захищати особисті дані, критично оцінювати інформаційні потоки та формувати відповідальне ставлення до медіаконтенту серед учнів. Саме вчителі інформатики відіграють ключову роль у створенні безпечного та довірливого цифрового середовища у навчальному закладі.
Інформаційна безпека та медіаграмотність повинні стати невід’ємною частиною навчального процесу, що дозволить здобувачам освіти не лише захистити свої дані, але й сформувати критичне мислення, необхідне для успішної адаптації у цифровому світі.Тільки за умов постійного оновлення знань у сфері інформаційної безпеки та розвитку навичок медіаграмотності майбутні вчителі інформатики зможуть забезпечити своїх учнів необхідними інструментами для успішної та безпечної роботи у цифровому середовищі.
Keywords: Інформаційна безпека; медіаграмотність