Булінг як актуальна соціально-педагогічна проблема - Сидорук, Ірина; Sуdoruk, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Актуальність теми зумовлена тим, що піднята в статті проблема майже не вивчена в нашій країні і з теоретичних позицій, і з позиції практики. Явище булінгу надзвичайно поширене в сучасній школі, але цю проблему з тих чи тих причин замовчують, не афішують випадки знущань, її не прийнято обговорювати. З одного боку, педагогічний колектив, дбаючи про власну репутацію, ігнорує її, а з іншого – батьки, які або вважають ситуацію цькування хорошою школою життя, або, хвилюючись за власних дітей, переводять їх до іншого навчального закладу. За таких умов проблему не усувають, а навпаки, вона набуває більших обсягів і жорстокості. У статті проаналізовано соціально-педагогічну, психологічну проблему сучасності – булінг. Роз¬крито сутнісні ознаки, основні причини, форми прояву цього явища, визначено основні риси булінгу, проана¬лізовано основні механізми його розвитку, описано рольову структуру булінгу та висвітлено наслідки для всіх учасників цього явища (для жертв булінгу, булерів, спостерігачів).Актуальность темы предопределена тем, что поднятая в статье проблема почти не изучена в нашей стране как с теоретических позиций, так и с позиции практики. Явление буллинга чрезвычайно распространено в современной школе, но эта проблема по тем или другим причинам замалчивается, не афишируются случаи издевательств. При таких обстоятельствах проблема не устраняется, а наоборот, приобретает значительно большего объема и жестокос¬ти. В статье рассматривается социально-педагогическая, психологическая проблема современности – буллинг. Раскрыты сущностные признаки, основные причины, формы проявления этого явления, определены основные черты буллинга, рассмотрены основные механизмы развития, описана ролевая структура, последствия бул¬линга для всех его участников.Bulling is the problem of contemporaneity. It is examined in the article. An author exposes signs, principal reasons, forms of display of this phenomenon, determines the basic lines of bulling, examines basic the mechanisms of his development, describes the role-play structure of bulling and exposes consequences for all participants of this phenomenon.
Bulling as Social-Pedagogical Issue of the Day
Keywords: булінг, насильство, агресія, третирування, цькування; буллинг, насилие, агрессия, третирование, травля; bulling, violence, aggression, slight, persecution