Маркетингова аналітика: сутність, цифрові інструменти, роль в плануванні та комунікації брендів - Сак, Тетяна Василівна; Лялюк, Алла Миколаївна; Милько, Інна Петрівна; Савчук, Ярослава Олександрівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
Метою статті є дослідження сутності маркетингової аналітики, основних цифрових інструментів та їхньої ролі у стратегічному плануванні і комунікації брендів. Акцентується увага на тому, що маркетингова аналітика є не лише засобом оцінки ефективності маркетингових заходів, але й важливим елементом стратегічного планування, що забезпечує адаптацію бізнесу до динамічних змін ринкового середовища. Проаналізовано сучасні підходи до маркетингової аналітики та наведено власне трактування цього поняття. Розглянуто основні завдання маркетингової аналітики, етапи її здійснення, а також ключові фактори, що впливають на процес аналізу. Зокрема, йдеться про технологічні зміни, які вимагають від підприємств постійного вдосконалення своїх аналітичних інструментів, а також про зміну споживчої поведінки, яка диктує нові підходи до розробки маркетингових стратегій. У статті акцентовано увагу на використанні сучасних цифрових технологій, таких як Великі дані, штучний інтелект та машинне навчання, для підвищення ефективності маркетингових комунікацій. Ці інструменти дозволяють більш точно визначати цільові сегменти аудиторії, персоналізувати маркетингові комунікації та прогнозувати поведінку споживачів, що сприяє підвищенню ефективності маркетингових заходів. Наведено детальний опис механізму маркетингової аналітики, який включає кілька етапів: визначення цілей і завдань маркетингової аналітики, вибір методів, інструментів, збір та обробка даних; аналіз даних; інтерпретація результатів та підготовка рекомендацій; прийняття управлінських рішень; проєктування змін в компанії; моніторинг та оцінка ефективності змін. Запропоновано підхід до поділу інструментів маркетингової аналітики на операційну та стратегічну аналітику, що допомагає підприємствам ефективно управляти брендами та адаптуватися до змінних умов ринку. Наголошено на необхідності інтеграції маркетингової аналітики в загальну стратегію розвитку підприємства, що дозволяє забезпечити комплексний підхід до управління бізнесом і досягнення довгострокових цілей. Стаття робить вагомий внесок у розуміння сучасної маркетингової аналітики та її ролі в управлінні підприємствами в умовах цифрової економіки.
Keywords: маркетингова аналітика; цифровий маркетинг; С13; М31; М41; О29; 339.138:005.57:004.8