Характеристика параметрів фізичного розвитку й функціональної підготовленості студенток спеціальної медичної групи - Бойчук, Т.; Голод, Н.; Boichuk, T.; Golod, N. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У вищих навчальних закладах України навчається велика кількість студенток, які за станом здоров’я займаються фізичним вихованням у складі спеціальних медичних груп. Досвід практичної роботи свідчить про те, що часто в складі однієї спеціальної групи об’єднують студенток із дещо відмінними патологічними відхиленнями, що спонукає до пошуку спільного критерію оцінки їхнього вихідного функціонального стану, а також розробки програм для його покращення. Завдання дослідження – оцінити параметри фізичного роз-витку й функціональної підготовленості студенток спеціальної медичної групи. Результати роботи доводять, що студентки спеціальних медичних груп поступаються перед своїми здоровими ровесницями за показниками фізичного розвитку та функціональної підготовленості. Виявлені в студенток спеціальних медичних груп зміни показників зовнішнього дихання характерні для порушень рестриктивного типу. Наслідком указаних порушень є вірогідно зменшений, порівняно з контрольним аналогом, ступінь насичення артеріальної крові киснем. На підставі аналізу показників проб для оцінки стану вегетативної нервової системи встановлено, що в обстежених студенток наявна перевага симпатичної її ланки. Виявлені патологічні відхилення функціональних параметрів несприятливо позначилися на здатності переносити студентками спеціальних медичних груп фізичні навантаження, що засвідчила проба Руф’є. Отримані результати початкового тестування й інструментального обстеження аргументують необхідність розробки й апробації реабілітаційних заходів для студен-ток спеціальних медичних груп. In Ukrainian higher educational establishments a huge number of female students is studying physical education in special medical groups due to their level of health. Practice shows that one special medical group involves female students with different disturbances which conditions searching for general criteria of evaluating their initial functional status and developing programs aimed at its improvement. The aim of the research is to estimate parameters of physical development and functional status of female students in special medical groups. The research results show that female students in the special medical groups yield to their healthy peers in regard to indices of physical development and functional vigor. Changes in the indices of the external respiration of female students in special medical groups are typical for disturbances of restrictive type. These disturbances cause a significant decrease in oxygenation of arterial blood in comparison with the reference group. Based on the analysis of the test indices to evaluate the state of the female students’ vegetative nervous system, it is ascertained that sympathetic activity prevails. Detected disturbances of functional parameters have exerted an adverse impact on tolerance of physical exercises, which is shown by the results of the Rufye test. The results received from the initial testing and instrumental investigation condition the necessity of developping and test rehabilitation measures for female students in special medical groups.
Characteristics of Parameters of Physical Development and Functional Preparedness Among Female Students of Special Medical Group
Keywords: спеціальні медичні групи; студентки; фізичний розвиток; функціональна підготовленість; special medical groups; female students; physical development; functional vigor