До питання формування соціальної позиції майбутнього вчителя початкової школи - Пріма, Дмитро (My University, 2019)
Мета дослідження. Актуалізовано необхідність формування активної соціальної позиції майбутнього вчителя початкової школи як складника його професійної позиції. Уточнено трактування провідних понять «позиція», «життєва позиція», «професійна позиція». Соціальну позицію майбутнього вчителя початкової школи трактовано як складову його професійної позиції, що є системою мотиваційно-ціннісних, інтелектуальних та емоційно-оцінних ставлень до світу, навколишньої дійсності, педагогічних обов’язків, які є джерелом його професійної та громадської активності. У статті використано методи дослідження: теоретичні (аналіз філософської, педагогічної, психологічної літератури); інтерпретаційно-аналітичний метод, узагальнення, що засвідчило наявність різних підходів до визначення поняття «позиція людини» і, відповідно, різних об’єктів дослідження щодо становлення і розвитку позиції. Результат. Обrрунтовано, що наявність чітко визначеної соціальної позиції майбутнього вчителя початкової школи є необхідною умовою його особистісно-професійного самовизначення, формування гуманістичної професійної позиції. Окреслено необхідність розкриття можливостей освітнього процесу у закладах вищої освіти щодо формування гуманістичної професійної позиції майбутнього вчителя початкової школи як перспективного напряму подальших наукових розвідок.The aim of the study. The necessity of forming an active social position of the primary school future teacher as an integral part of his professional position has been updated. The interpretation of the leading concepts "position", "life position", "professional position" is specified. The social position of the primary school future teacher is interpreted as an integral part of his/her professional position, which is a system of whole-motivational, intellectual and emotional-value attitudes to the world, the surrounding reality, pedagogical responsibilities, which are the source of his professional and social activity. The article uses research methods: theoretical (analysis of philosophical, pedagogical, psychological literature); the interpretation-analytical method, generalization, which showed the existence of different approaches to the definition of the concept of "human position" and, accordingly, various objects of research to the formation and development of the position. The result. It is proved that the presence of a clearly defined social position of theprimary school future teacher is a requirement for his/her personally-professional self-determination, the formation of a humanistic professional position. The necessity of the disclosure of the educational process opportunities in higher education establishments is considered in relation to the formation of the humanistic professional position of the primary school future teacher as a perspective direction for further scientific research.
Keywords: життєва позиція; life position; майбутній учитель; початкова школа; позиція; соціальна позиція; формування; future teacher; primary school; position; social position; formation