Особливості прояву психотравмуючого досвіду у осіб схильних до прокрастинації - Гуменюк, Олена Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дослідження фокусується на питаннях, пов'язаних з прокрастинацією та її зв'язком з психотравмуючим досвідом і стресами в житті людини. Теоретичний огляд літератури був проведений з метою представлення ключових концепцій і підходів до концептуалізації поняття прокрастинації, включаючи її психологічні, соціальні та поведінкові аспекти. Окрім цього, проаналізовано широкий спектр теорій, присвячених тлумаченню сутності психологічної травми особистості. Емпіричні результати вказують на те, що існують значущі кореляції між рівнем прокрастинації та певними аспектами дитячого психотравматичного досвіду. Найбільш тісний зв'язок виявлено між загальним рівнем негативного дитячого досвіду та прокрастинацією, тобто, чим яскравіше виражені наслідки травматичного досвіду, тим більша схильність до відкладання завдань. Крім того, значущі кореляції зафіксовано з такими факторами, як проживання в неблагополучній сім'ї або деструктивне ставлення з боку оточення. У контексті повсякденних життєвих стресів було продемонстровано, що прокрастинація пов'язана з труднощами в управлінні стресом, порушеннями сну і змінами в стані здоров'я членів сім'ї. Цікавим результатом виявилася негативна кореляція з фінансовими змінами в життєвій ситуації, що свідчить про те, що покращення або погіршення матеріального становища може виступати мотиватором для тих, хто схильний до прокрастинації, редукуючи цю схильність. Отже, прокрастинація є складним явищем, пов'язаним як з досвідом дитинства, так і з поточними стресовими факторами. Отримані результати підкреслюють необхідність подальшої роботи для розуміння механізмів, що пов'язують ці елементи, а також для розробки ефективних терапевтичних стратегій, спрямованих як на емоційні, так і на поведінкові аспекти прокрастинації.
Keywords: прокрастинація; психологічна травма; стресогенні чинники