Інтенційна структура речення - Масицька, Тетяна Євгенівна; Masytska, T. E. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті досліджено проблематику інтенційної структури речення. Інтенцію визначено як здатність предиката створювати певну кількість функційно-залежних позицій для заповнення їх семантичними компонентами. Інтенційна структура речення створена на підґрунті інтенційної структури предиката як центрального компонента речення. Інтенційну структуру предиката формують складові, що визначені його релятивною семантикою. Інтенційний аналіз структури речення спрямований на розгляд реченнєвих конструкцій, які сформовані з семантично залежних компонентів. Вказано, що головну роль в утворенні інтенційної структури речення відіграють семантичний предикат і суб’єкт. Позиція предиката у побудові інтенційної структури речення є визначальною. Основу цієї структури становить залежність суб’єкта від предиката. У первинних позиціях компоненти інтенційної структури речення найчастіше тотожні з членами речення формально-синтаксичної структури. Intentional structure of the sentence. The problems of intentional structure of the sentence were explored in this article. Intention was defined as the ability to create a number of predicate dependent functional-semantic position to fill their semantic components. Intentional structure of the sentence was created on the base of intentional structure of predicate as a central component of the sentence. Intentional structure was forming by predicate specified by its relational semantics. Intentional analysis of the sentence structure was directed to the structures, which were formed with semantic dependent components. Was indicated that the semantic predicate and subject played the main role in the formation of intentional structure of the sentence. Position of the predicate in building intentional sentence of the structure is crucial. The basis of this structure was dependent on the subject of the predicate. Components of the intentional structure of the sentence in primary positions often were identical with members of offers formal syntactic structure.
Intentional structure of the sentence
Keywords: інтенція; інтенційна структура речення; залежність; предикат; залежні компоненти речення; intention; intentional structure of the sentence; dependency; predicate; dependent components of the sentence