Готовність молодих вчителів історії до професійної діяльності - Денисюк, Василь Іванович (Комунальний заклад вищої освіти «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради, 2021)
У статті розглянуто проблему готовності молодих вчителів історії до професійної діяльності (на основі анкетування вчителів історії Волинської області). Охарактеризовано головні підходи до визначення поняття «готовність до професійної діяльності», а також критерії її визначення. Проаналізовано головні методичні проблеми, з якими стикаються молоді вчителі на початку професійної діяльності (брак психолого-фасилітативних знань і навичок, брак знань з історії, брак методичних вмінь, а також умінь роботи з документами, комп’ютером та програмним забезпеченням), а також їх імовірні причини (нестача практичного досвіду; невідповідність підготовки (освітньої програми) в університеті вимогам до вчителя у школі; необізнаність із вимогами до вчителя у школі; нестача психолого-фасилітативних вмінь у роботі з учнями). Розглянуто особливості методичних проблем відповідно до вікового критерію. Проаналізовано важливість основних професійних якостей (організаційні та управлінські здібності, емпатія, цілеспрямованість, працездатність, лідерські якості, самоконтроль, дисциплінованість, стресостійкість, комунікаційні здібності, уміння працювати самостійно та в команді, аналітичні здібності, гнучкість) та професійних компетентностей вчителя для готовності до професійної діяльності. Встановлено головні рекомендації щодо підвищення професійності та конкурентоспроможності майбутніх вчителів історії (студентів, що навчаються за спеціальністю 014 «Середня освіта (Історія)»), зокрема щодо посилення практичної складової в освітній програмі. Результати дослідження візуалізовано в статті з допомогою діаграм.
Keywords: готовність до професійної діяльності; вчитель історії; професійні якості; професійні компетентності; підготовка до професійної діяльності; 94:378]37.011.3-051:005.336.2