Методологічні основи пізнання сутності та механізмів рухової навички - Грицюк, Сергій; Hrytsiuk, Serhiy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті розкрито проблему пошуку методологічних підходів до формування рухових навичок. Проаналізовано сутнісні особливості двох фізіологічних теорій – теорії умовних рефлексів та теорії побудови рухів. Визначено, що вони різняться за поясненням структури й схеми протікання рухових актів, за уявленням про сутність рухових навичок і механізмів їх утворення. Проте виявлено, що обидві теорії спрямовані на пояснення ролі центральної нервової системи у формуванні рухових дій і навичок. Установлено, що обидві теорії використовуються як методологічні основи формування рухових навичок на різних вікових щаблях онтогенезу.The article reveals the problem of search of methodological approaches to formation of motor skills. We have analyzed essential peculiarities of two physiological theories – the theory of conditioned reflexes and the theory of movements build-up. It was defined that theories differ relative to explaining of structure and scheme of motor acts passing, idea on the essence of motor skills and mechanisms of their formation. But it was found out that they both are aimed at explaining the role of central nervous system in formation of motor actions and skills. It was proved that both theories are used as a methodological basis of formation of motor skills on different age stages of ontogenesis.
Methodological Basics of Knowledge of Essence and Mechanisms of Motor Skills
Keywords: реактивність; активність; умовний рефлекс; динамічний стереотип; рівні управління рухами; рухова навичка; responsiveness; activity; conditioned reflex; dynamic stereotype; level of movements control; motor skills