Прозорість і підзвітність публічної влади в умовах цифрової трансформації державного управління - Латишев, Максим Валерійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою магістерської роботи є визначення ролі цифрових технологій у забезпеченні прозорості та підзвітності органів публічної влади, а також перспективних напрямів подальшої цифровізації публічного управління. Об'єктом дослідження є підзвітність та прозорість публічної влади. Предмет дослідження – прозорість і підзвітність публічної влади в умовах цифрової трансформації державного управління. У Розділі 1 здійснено аналіз теоретичних підходів щодо визначення понять «прозорість», «підзвітність» і «цифровізація» у системі публічного управління; визначено особливості процесу цифровізації у сфері публічного управління. У Розділі 2 проаналізовано систему нормативно-правового регулювання прозорості та підзвітності органів публічної влади; визначено та досліджено цифрові інструменти забезпечення прозорості і підзвітності в системі публічного управління. У Розділі 3 оцінено сучасний стан і проблеми забезпечення прозорості та підзвітності публічної влади в умовах цифровізації; узагальнено міжнародний досвід цифрового врядування та визначити перспективи його застосування в Україні. У Висновках підсумовано результати дослідження, акцентовано увагу на необхідності інтеграції цифрових інструментів у систему публічного управління, розвитку культури прозорості та відповідальності серед державних службовців, а також зміцнення інституційних механізмів громадського контролю
Keywords: прозорість; підзвітність; публічна влада; цифрова трансформація; публічне управління; електронне урядування; відкриті дані; громадський контроль; good governance