Специфіка мовної гри у графічно неадаптованих англіцизмах - Слобода, Наталя Володимирівна; Sloboda, Natalia (Східноєвропейський національний університет, 2013)
У статті розглянуто графічно неадаптовані англіцизми, які використовуються у назвах і рекламі українських організацій для створення мовної гри. Схарактеризовано графічні засоби, завдяки використанню яких досягається цей ефект (виділення частин назви кольором, шрифтом, видозміна написання, поєднання кириличної та латинської графік). У переважній частині аналізованих назв виділено дві частини, яким надається додаткове значення. Встановлено, що лексичні значення, які беруть участь у мовній грі, викликають асоціації водночас з англійською та українською (або російською) лексемами за рахунок їх фонетичної подібності. З’ясовано, що мовна гра у графічно неадаптованих англіцизмах активізує увагу і мовні знання реципієнтів, однак викликає змішування різних мовних кодів і, як наслідок, варіанти розуміння назв. The article deals with graphically non-adapted Anglicisms used in names and advertising of Ukrainian organizations for creating of language play. Graphical means are characterizes owing to which this effect is achieved (marking out parts of a name by colour, type, modification of spelling, combination of Cyrillic and Roman graphics). In majority of analyzed names two parts are marked out, which are given additional meaning. It is determined that lexical meanings participating in language play provoke associations with English and Ukrainian (or Russian) lexemes simultaneously owing to their phonetic likeness. It is ascertained that language play in graphically non-adapted Anglicisms makes recipients’ attention and language knowledge more active, however it provokes mixing of language codes and consequently variants of understanding of names.
Specifics of Language Play in Graphically Non-adapted Anglicisms
Keywords: запозичення; графічно неадаптований англіцизм; мовна гра; додаткова семантизація; графічні засоби; borrowing; graphically non-adapted Anglicism; language play; additional semantization; graphical means