Аналіз впливу термоконтрастних методів фізичної реабілітації на пацієнтів з есенційною формою гіпертензії - Рідковець, Тамара Григорівна; Білий, Володимир Володимирович; Ridkovets, Tamara; Bilyj, Vladimir (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
На сьогодні чверть працездатного населення страждає на есенційну гіпертензію. У більшості випадків прогноз життя таких хворих визначається розвитком серцево-судинних ускладнень, а використання гіпотензивних препаратів здебільшого не дає змогу стабілізувати стан хворого й попередити виникнення ускладнень. Тому для відновлення здоров’я хворих на есенційну гіпертензію потрібно проводити пошук відповідних методів фізичної реабілітації. Мета дослідження – визначення на основі даних літератури немедикаментозних методів зниження тиску в людей з есенційною гіпертензією, які у своїй основі матимуть адаптаційний стимул до сталого зниження артеріального тиску. Основним завданням для нас було дослідження впливу різних температур навколишнього середовища на роботу судинної системи. Визначено основні напрями використання термоконтрастних методів (сауна – тепло, загартовування – холод, душі та ванни – контрастний вплив) для нормалізації тиску хворих на есенційну гіпертензію. Проаналізовані дані літератури свідчать про необхідність використання термоконтрастних впливів на організм хворих есенційною гіпертензією як потужного чинника для тренування функціональної системи регуляції артеріального тиску в процесі відновлення їхнього здоров’я. Actuality. For today, the fourth of capable of working population suffers on essential hypertension. In most cases the prognosis of life of such patients is determined by development of cardiovascular complications, and the use of hypotension preparations, mostly, does not allow to stabilize the state of patient and warn the origin of complications. Therefore for proceeding in the health of patients with essential hypertension it is necessary to conduct the search of corresponding methods of physical rehabilitation. A research purpose is determination, on the basis of data of literature, unmedicinal methods of decline of pressure for people with essential hypertension, which in the basis will have an adaptation stimulus to the permanent decline of arteriotony. A basic task for us was research of influence of different ambient temperatures to work of the vascular system. Job performances. Basic directions of the use of thermo-contrasting methods (sauna - warm, tempering is a cold, souls and baths is contrasting influence) are defined for normalization of pressure of patients with essential hypertension. Conclusions. Analysed these literatures testify to the necessity of the use of thermo-contrasting influences on the organism of patients with essential hypertension, as a powerful factor for training of the functional system of adjusting of arteriotony in the process of proceeding in their health.
Analysis of Influence of Thermal Contrasting Methods of Physical Reha¬Bilitation on Patients with the Essentsial Form of Hypertension
Keywords: есенційна гіпертензія; саунотерапія; контрастні ванни; контрастний душ; артеріальний тиск; адаптація; essential hypertension; sauna; contrasting baths; contrasting shower; arteriotony; adaptation