Оптимізація системи оподаткування в контексті зміцнення фінансової безпеки держави - Дмитрук, Назарій Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В роботі досліджено концептуальні основи системи оподаткування та систематизовано наукові підходи до визначення сутності фінансової безпеки держави. Встановлено, що система оподаткування, а також податкова безпека, є складовим елементом фінансової безпеки держави. Систематизовано характеристики податкової безпеки держави. Окреслено основні схеми оптимізації системи оподаткування, обґрунтовано їх застосування. Проведено аналітичне дослідження стану, динаміки та ефективності системи оподаткування в Україні в напрямку забезпечення оптимального стану фінансової безпеки; проведено аналіз стану фінансової та податкової безпеки України. В роботі досліджено зарубіжний досвід оптимізації оподаткування, виявлено переваги й перешкоди до його імплементації в податкову систему в Україні. Систематизовано загрози податковій безпеці України та запропоновано основні напрями мінімізації їх негативного впливу. Наукова новизна роботи полягає у полягає у науковій систематизації підходів до визначення поняття «фінансова безпека держави», у проведеному аналізі стану фінансової безпеки України протягом 2021 – 2023 років, ідентифікації актуалітетів оптимізації системи оподаткування в Україні, що дало змогу сформулювати напрями підвищення фінансової безпеки України у період воєнного стану. Практичне значення полягає у тому, що запропоновані автором схеми зниження податкових платежів в системі податкової оптимізації сприятимуть підвищенню фінансової безпеки як суб’єктів господарювання, так і держави загалом та взяті до уваги в практичній діяльності Страхової групи «ТАС» при здійсненні податкового планування.
Keywords: фінансова безпека; система оподаткування; податкова безпека; оптимізація; загрози; бюджетна безпека; Європейський Союз; ефективність системи оподаткування