Вплив лікувальної фізичної культури на кардіореспіраторну систему молодших підлітків із хронічним бронхітом - Цюпак, Т.; Деделюк, Ніна Автономівна; Цюпак, Ю.; Cupak, T.; Dedelyuk, N.; Cupak, Y. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Актуальність роботи зумовлюється збільшенням кількості школярів із відхиленнями в стані здоров'я. За даними медичної статистики, тільки 10 % школярів в Україні є практично здоровими. Одними з найбільш поширених є хронічні захворювання легенів, які завдають великої шкоди організму дітей і підлітків. Завдання роботи – дослідити функціональний стан кардіореспіраторної системи дітей 10–12 років із хронічним бронхітом, запропонувати методику лікувальної фізичної культури та з'ясувати вплив методики ЛФК на функціональний стан кардіореспіраторної системи молодших підлітків із хронічним бронхітом. У методику ЛФК включені загальнозміцнювальні й спеціальні вправи, регламентоване дихання, звукова гімнастика, дренажна дихальна гімнастика, прості дихальні вправи за системою хатха-йога, ходьба, біг, рухливі ігри, вправи на розслаблення. Результати дослідження вказують на значні позитивні зміни в кардіореспіраторній системі молодших підлітків із хронічним бронхітом. У дітей експериментальної групи були вірогідно кращі значення частоти серцевих скорочень, частоти дихання, вищі показники проби із затримкою дихання, показники глибини дихання. У процесі експерименту, доповнились і підтвердилися дані науковців про вплив засобів реабілітації на функціональний стан кардіореспіраторної системи молодших підлітків із хронічним бронхітом. Actuality of the research is predetermined by the increase of amount of pupils with rejections disabilities in the state of health. According to medical statistics, only 10% of pupils in Ukraine are almost healthy. One of the most common respiratory diseases is chronic lung diseases that causes great harm in children and teenagers. Goals of the research: to investigate the functional state of the cardiorespiratory system of children from 10 to12 years with chronic bronchitis, to offer the methods of medical physical culture and to determine the influence on the functional state of cardiorespiratory young teenagers with chronic bronchitis. There were included into methods of medical physical training general tonic and specific exercises, regulated breathing, voice gymnastics, drainage breathing gymnastics, simple breathing exercises by the system of Hatha Yoga, walking, running, outdoor games, relaxation exercises. The results indicate significant improvements in cardiorespiratory system of young teenagers with chronic bronchitis. The children of experimental group had the best values of frequency of heart rate, respiration rate, higher performance tests of breath, deep breathing rates. During the experiment, complete and confirm the data on the impact of scientific workers of rehabilitation on functional status of the cardiorespiratory system early adolescents with chronic bronchitis.
The Influence of Medical Physical Training on the Cardiorespiratory System of Youth with Chronic Bronchitis
Keywords: хронічний бронхіт; молодші підлітки; кардіореспіраторна система; лікувальна фізична культура; chronic bronchitis; young teenagers; cardiorespiratory system; medical physical culture