Проблеми та перспективи військової політики КНР - Бабік, Ірина (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Розглянуто комплекс офіційних програмних документів, які становлять військово-стратегічну доктрину КНР. До них входять «Біла книга з питань оборони Китаю», «Біла книга КНР із питань контролю над озброєннями і роззброєння», «Державний закон проти розділення Батьківщини». Висвітлено факт проведення серйозних перетворень в оборонному будівництві КНР. Усе більш чітко простежуємо новий курс Китаю, що спрямований на розширення ареалу геополітичного впливу за допомогою проекції своєї військової могутності за межі материка – на морські, а потім й океанські простори. Доведено, що в найближчі роки можемо очікувати продовження процесу еволюційної переорієнтації базових положень національної військово-стратегічної доктрини Китаю, приведення їх у відповідність з уже реалізованим курсом модернізації НВАК, пов’язаних, передусім, саме зі зміцненням військово-морської складової. Сухопутні війська Китаю являють собою самостійний і найбільш численний рід збройних сил. Наголошено, що серед основних напрямів посилення ВМС сучасної КНР є продовження курсу на розвиток мережі військово-морських баз та будівництво нових атомних підводних човнів із балістичними ракетами. Сучасний ракетно-ядерний арсенал КНР, підрозділяють, зазвичай, на три категорії й нині ядерна доктрина Китаю, заснована на підтримці «мінімального ядерного стримування». Зі свого боку, космічна галузь КНР досягла значного науково-технічного рівня та масштабів. У країні сформовано розгалужену систему наукових досліджень, розробок, випробувань і виробництва космічної техніки, що дає змогу здійснювати запуски штучних супутників Землі різних типів, а також пілотованих космічних апаратів. Заявлений курс модернізації НВАК потребує серйозних змін у фінансуванні НВАК і Військово-промислового комплексу у вигляді різкого збільшення витрат. Загалом стан Народно-визвольної армії Китаю на початку XXI ст. можна схарактеризувати як такий, що «поки що не відповідає завданням геополітичного центру сили». Усвідомлення проблем, пов’язаних із невідповідностями в розвитку НВАК, керівництво КНР призвело до серйозних реформ і модернізації в оборонному будівництві та військово-стратегічному плануванні.
Keywords: КНР; рівень озброєння; КПК; ЦВР; військова політика; війська; НВАК; 323(510):355