Еволюція близькосхідної політики США щодо Іраку (90-ті роки ХХ − поч. ХХІ ст.) - Strilchuk, Lуudmyla; Стрільчук, Людмила (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті аналізується еволюція близькосхідної політики США, зокрема щодо Іраку, в останнє двадцятиліття. Саме наприкінці 90-х років ХХ – на поч. ХХІ ст. Сполучені Штати Америки змушені були вдатися до концептуального перегляду своєї політики на Близькому Сході. Головними чинниками, що визначають політику США стосовно Іраку, є пошук способів військової та політичної присутності в регіоні, прагнення правлячих кіл Вашингтону встановити контроль над енергетичним потеціалом Іраку.This article analyzes the evolution of U. S. Middle East policy, particularly in Iraq in the last two decades. It was the late 90-ies of XX - beginning of XXI century, the United States had to resort to conceptual revision of its policy in the Middle East. The main factors that determine U. S. policy on Iraq are: finding ways military and political presence in the region, the desire of the ruling circles in Washington to gain control over energy potetsialom Iraq.
Evolution of U. S. Middle East Policy on Iraq (90-ies of XX − Beginning XXI Cen-tury)
Keywords: Ірак; США; Близький Схід; зовнішня політика; міжнародні відносини; регіон; Iraq; USA; foreign policy; international relations; region; Middle East