Соціальний захист осіб з інвалідністю в умовах територіальної громади - Прокоп’юк, Наталія Вячеславівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета дослідження: сформувати пропозиції щодо вдосконалення функціонування системи соціального захисту осіб з інвалідністю в територіальних громадах. Об’єкт дослідження: соціальний захист осіб з інвалідністю. Предмет дослідження: організаційно-правові та соціальноекономічні механізми забезпечення соціального захисту осіб з інвалідністю в умовах територіальної громади. У роботі визначено сутність і принципи соціального захисту осіб з інвалідністю. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення соціального захисту осіб з інвалідністю в Україні. Вивчено міжнародний досвід організації соціального захисту осіб з інвалідністю у територіальних громадах. Досліджено сучасний стан і проблеми соціального захисту осіб з інвалідністю на рівні територіальних громад у Волинської області. Окреслено механізми, програми та інноваційні практики соціального захисту осіб з інвалідністю в Маневицькій і Луцькій територіальних громадах. Розроблено рекомендації як пропозиції щодо вдосконалення системи соціального захисту осіб з інвалідністю в умовах територіальних громад.
Keywords: механізми соціального захисту; особа з інвалідністю; соціальний захист; територіальна громада