Еволюція жанру псалма в українській літературі. Європейський контекст - Чотарі, Вероніка; Chotari, Veronika (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Статтю присвячено розкриттю проблеми входження біблійного жанру псалма у слов’янський літературний простір та його трансформації в різних культурно-історичних умовах. На основі аналізу творів українських поетів ХVІІІ–ХХІ століть простежено генезу біблійного жанру псалма, способи його рецепції, трансформації, деформації в українській літературі в контексті інших європейських літератур. Окреслено основні етапи розвитку псалмової традиції, що складають парадигму: дослівний переклад – наслідування – стилізація – варіація. The article deals with the revealing of the problem of the biblical psalm genre entrance into the Slavic literary space and its transformation in different cultural and historical conditions. On the basis of the analysis of the Ukrainian poets’ works of the ХVІІІ–ХХІ centuries the biblical psalm genre development and the ways of its reception, transformation and deformation in Ukrainian literary tradition in the context of other European literatures is outlined. The main stages of the psalm tradition development (which build the paradigm: translation – imitation – stylization – variation) are defined.
Psalm Genre Evolution in the Ukrainian Literatute. The European Context
Keywords: псалом; psalm; генеза; genesis; наслідування; imitation; стилізація; stylization; варіація; variation