Синтез 1,1-діоксотіазоло[2,3-b]бензімідазолу, 1,1-діоксотіазино[2,3-b]-бензімідазолу та сульфонів заміщених 2-алкенілтюбензімідазолів - Сливка, Наталія Юріївна; Станівець, Володимир Іванович; Геваза, Юрій Іванович; Slyvka, Nataliia Yu.; Hevaza, Yurii I.; Staninets, Vasyl I. (Український хімічний журнал, 2004)
Окисненням тіазобензімідазолів та тіазинобензімідазолів пероксидом водню отримані 2,3-дигідро-1,1-діоксотіазо[2,3-b]бензімідазоли та 3,4-дигідро-1,1-діоксо 1,3-тіазино[2,3-b]бензімідазоли. При окисненні пероксидом водню заміщених 2-алкенілтіобензімідазолів одержані сульфони, бромування яких приводить до утворення дибромідів. При дії ацетату натрію останні перетворюються в 2,3-Дигідро-1,1-діоксо-1,3-тіазино[2,3-b]-бензімідазоли та 1,1-діоксо-2H-бензімідазо[2,3-b]тіазини.
Keywords: тіобензімідазол; гідроген пероксид; окиснення; сульфон; калій вольфрамат