Комплексна оцінка генетичного резервату вільхи чорної Черевахівського лісництва філії «Маневицьке лісове господарство» - Мизовець, Борис Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Генетичні резервати належать до ключових об’єктів охорони лісових генетичних ресурсів у межах природних екосистем і ареалів існування видів. Їхня генетико-селекційна цінність визначається наявністю широкого спектра генетичної та фенотипової мінливості, що забезпечує високу здатність виду адаптуватися до змін довкілля та створює передумови для реалізації ефективних селекційних програм. На сьогодні особливо важливими є дослідження стану сформованих генетичних резерватів із застосуванням сучасних методик, таксаційно-лісівничої оцінки насадження та вивчення ефективності використання та збереження їхнього генетичного потенціалу в перспективі найближчих років. У першому розділі дослідили питання збереження генетичного потенціалу лісових генетичних резерватів в Україні. В другому розділі здійснили короткий опис матеріалів та методів дослідження. У третьому розділі представлені результати аналізу комплексної оцінки лісового генетичного резервату вільхи чорної. В четвертому розділі описано матеріально-грошову оцінку лісосіки. П'ятий розділ містить в собі техніку безпеки при проведенні лісовпорядних робіт. Висновки за результатами роботи наведені перед списком використаної літератури. Магістерська робота виконана на 48 сторінках друкованого тексту, містить 15 таблиць і 7 ілюстрацій.
Keywords: лісовідновлення; лісовий генетичний резерват; комплексне оцінювання; лісова селекція; вільха чорна