Психологія особистісної безпорадності студентів - Малімон, Людмила Яківна; Дучимінська, Тамара Іванівна; Malimon, Liudmyla Ya.; Duchyminska, Tamara I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У монографії представлено результати теоретичного й емпіричного аналізу психологічного феномена безпорадності, відстежено історію її досліджень у зарубіжній і вітчизняній психології. Розглянуто сутність поняття «завчена» (вивчена, набута, прищеплена) безпорадність, узагальнено наукові пояснення причин її виникнення. Описано процес формування й психологічну структуру особистісної безпорадності у сукупності когнітивного, мотиваційного та емоційного компонентів, показано її зв’язок з провідною діяльністю індивіда. Обгрунтовано діагностичні критерії сформованості особистісної безпорадності, охарактеризовано її прояви у поведінці і навчанні студентів. Емпірично виявлено і пояснено взаємозв’язок безпорадності студентів з показниками мотивації та успішності їх навчально-професійної діяльності.
Keywords: безпорадність; навчальна діяльність студентів