Закономірності розвитку фізичного виховання на території України - Цьось, Анатолій Васильович; Романюк, Віктор; Бичук, Олександр Іванович; Tsos, Anatolii V.; Romanyuk, Viktor; Bychuk, Oleksandr I. (Вінниц. держ. пед. ун-т ім. Михайла Коцюбинського, 2006)
Аналіз науково-методичної літератури, умов розвитку суспільства дозволив визначити такі закономірності розвитку фізичного виховання в Україні: зв’язок фізичного виховання із світоглядом, способом життя, військовою справою та місцем проживання населення; взаємопроникнення міжнаціональних елементів фізичного виховання; взаємозв’язок святково-ігрової діяльності та військово-фізичної підготовки; перехід в періоди могутньої державності до організованих форм фізичного виховання; відносно постійний склад народно-побутових форм і засобів фізичного виховання населення протягом середньовіччя і нової історії. The analysis of guidance literature of the conditions of society’s development helped to denote the following regularities of the development of physical training in Ukraine: the connection of physical training with mental outlook, the way of living, military science and the place of inhabitants’ living; interosculation of international elements of physical training; interaction between holiday-playing activity and military-physical training; transition during country’s power to the organized forms of physical training.