Психодизайн навчальної і професійної діяльності - Коць, Михайло Онисимович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
В освітньому компоненті (ОК) представлено теоретико-методологічні та практичні засади вивчення психодизайну навчальної і професійної діяльності; аналізується психодизайн як соціально-психологічна реальність у взаємозв’язку із професійним самовизначенням та професійною діяльністю. Метою ОК «Психодизайн навчальної і професійної діяльності» є формування у здобувачів освіти сучасного уявлення про професіоналізм; оволодіння здобувачами освіти теоретичними знаннями про особливості видів трудової діяльності людини та підготовку її до праці; вивчення психологічних проблем виробничого навчання та на практиці застосовувати рекомендації сучасної психології навчальної і професійної діяльності та професійної кар’єри і на цій основі сприяти виробленню психологічної готовності до кваліфікованої фахової діагностичної, консультативної та корекційної діяльності. Завданнями вивчення ОК «Психодизайн навчальної і професійної діяльності» є: - формування уявлень про психодизайн навчальної і професійної діяльності як про актуальну теоретико-прикладну наукову галузь; - інтеграція та систематизація знань про на навчальну і професійну діяльність та професійне самовизначення особистості впродовж усього життєвого шляху; - опанування знань про психологію суб’єкта фахової діяльності та успішну побудову ним професійної кар’єри; - формування професійного мислення здобувачів освіти, набуття ними досвіду творчого використання психологічних знань для вирішення конкретних завдань майбутньої фахової діяльності; - сприяння професійному самовизначенню та набуттю здобувачами освіти професійно-педагогічної ідентичності через усвідомлення психологічних особливостей фахової діяльності та передумов її опанування.
Keywords: психодизайн; навчальна діяльність; професійна діяльність