Фонетичні особливості середньополіських говірок у повісті Володимира Даниленка «Сонечко моє, чорне й волохате» - Яворський, Андрій Юрійович; Yavorskij, A. Yu. (Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, 2013)
У тексті повісті Володимира Даниленка «Сонечко моє, чорне й волохате» проаналізовано фонетичні особливості середньополіських говірок, а саме: специфіку рефлексації давніх і позиційні варіанти сучасних голосних фонем; відмінності у вживанні приголосних фонем; комбінаторні звукові зміни тощо. On the basis of the novel “My sun is black and hairy” by Volodymyr Danylenko phonetic features of the Middle-Polissyan patois have been analyzed. A special attention has been paid to the peculiarities of the reflection of old phenomena as well as positional variants of modern vowels, differences in the usage of consonants, combinability sound changes etc.
Keywords: діалект; середньополіський діалект; діалектизм; голосні фонеми; приголосні фонеми; комбінаторні звукові зміни; dialect; Middle-Polissyan patois; dialect words; vowels; consonants; combinability sound changes