Hromadske.ua в період Євромайдану - Метельська, Мар’яна В.; Metelskaya, M. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглядається функціонування громадського телебачення в Україні в період революційних подій 2013–2014 рр., спроби його заснування у добу незалежної України, правові та організаційні передумови. Зазначається відсутність загальноприйнятої дефініції громадських медіа, подано головні засади функціонування громадського мовлення у світі, охарактеризовано його найважливіші риси. Розглянуто моделі світових громадських медіа та історію їх формування. Вказані основні перешкоди для розвитку та успішного існування таких медіа в Україні, наведено умови, за яких громадські медіа в Україні стануть повноцінним засобом масової інформації. Особливу увагу приділено Громадському ua, що виникло у період Євромайдану, формату його мовлення, способу ведення репортажів, подачі новинної інформації, контактам з аудиторією тощо. In the article is written about functioning of public television in Ukraine during the revolutionary events of 2013–2014 years; about the attempts of its foundation in the era of independent Ukraine, legal and organizational premises. Noted lack of common definitions of social media, presents the main principles of functioning public service broadcasting in the world, it’s major features characterized. Considered models of global social media and the history of their formation. Indicated main obstacles to the development and successful existence this mеdia in Ukraine, are the conditions under which social media in Ukraine will become a complete means of mass media. The Hromadskе.ua which appeared in the Euromaidan’s period, its format of broadcasting, a method of reporting, the way they show news, contacts with the audience are with special emphasis in this article.
Hromadske.ua in the Period of Euromaіdan
Keywords: громадське телебачення; social media; правові та організаційні засади; legal and organizational premises; Євромайдан; Euromaidan; прямий ефір; live broadcast; новинна інформація; news; репортаж; reporting