Кліматична складова частина формування рекреаційного ландшафту Шацького національного природного парку - Ничая, О. О.; Тарасюк, Н. А.; Nichaia, A. A.; Tarasiuk, N. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Опрацьовано фондові матеріали Волинського обласного центру з гідрометеорології, дані спостережень по метеостанціях Світязь і Ковель. На основі математичної обробки охарактеризовано рекреаційні особливості погоди Шацького національного природного парку. За показниками середньодобових значень температури повітря, відносної вологості повітря і швидкості вітру визначено рекреаційні типи погоди: комфортні, субкомфортні, дискомфортні. Графічно відображено їх розподіл упродовж теплого періоду 2012 р. Рекреаційну характеристику складників клімату проведено за допомогою аналізу кліматограм і біокліматограм (2010–2012 рр.). Графічно відображено динаміку температури повітря та суми опадів упродовж року і теплого періоду, визначено тривалість періодів з температурою повітря вище +15 ºС, вище +25 ºС. Встановлено найбільш оптимальні періоди для організації та розвитку сезонно орієнтованих видів рекреації і туризму на території Шацького національного природного парку.

The fund materials of the Volyn regional center were worked out from hydrometeorology and datas of supervisions according to the weather-stations in Svitiaz and in Kovel. Using the mathematical treatment there were described the recreational features of the weather of the Shatsk’s national natural park. The recreational types of weather are certain: comfort, discomfort, subcomfort. On graphic arts distribution of recreational types of weathers is represented during the warm period of 2012. There was introduced the recreational description of constituents of the climate with the help of the construction and analysis of the climatographs and bioclimatographs (2010–2012). There were graphicly represented the movement of the air temperature and fall-outs, there was indicated the duration of periods with the air temperature which is higher than +15 ºС, and higher than +25 ºС. There were showed the most optimal periods for the organization of the recreational activity in the Shatsk’s national natural park.
The Climatic Constituent of the Recreational Landscape Forming of Shatsk’s National Natural Park.
Keywords: національний парк; клімат; рекреація; рекреаційний період; рекреаційні типи погоди; дискомфортні; субкомфортні; комфортні типи погоди; кліматограма; біокліматограма; national park; climate; recreation; recreational period; recreational types of the weather; comfort; discomfort; subcomfort weather; climatograph; bioclimatograph