Використання фольклорних текстів на уроках української мови в ЗЗСО - Боротюк, Софія Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі простежено особливості використання фольклорних текстів на уроках української мови в ЗЗСО. Розглянуто нормативні документи НУШ щодо вивчення української мови в культурологічному аспекті, науково-методичні праці про використання фольклорних текстів на уроках української мови, роботи науковців про специфіку мовностилістичних засобів у народнопоетичних текстах. З’ясовано, наскільки повно та відповідно до жанрів представлені фольклорні тексти у підручниках і посібниках з української мови для ЗЗСО, зокрема в адаптаційному циклі НУШ (у 5-6 класах). Описано методичні аспекти використання текстів народних та авторських казок на уроках української мови, звернуто увагу на специфіку лінгвістичних казок. Встановлено лінгводидактичні особливості прислів’їв та приказок на уроках словесності для вивчення різних тем. Показано методичний потенціал текстів народних пісень на уроках української мови. Розглянуто різноманітні види вправ і завдань із фольклорними текстами, які дають можливість учителю ефективно формувати комунікативні навички у школярів, вміння працювати з текстом, зокрема народнопісенним, аналізуючи його за різними аспектами.
Keywords: фольклорний текст; мовні засоби; лінгводидактичний потенціал; вправи і завдання; українська мова