Розвиток волонтерського руху в Україні в умовах російської збройної агресії - Власюк, Ангеліна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У Вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано її мету і завдання, об’єкт і предмет дослідження, методологічну базу та наукову новизну отриманих результатів, а також наведено дані про структуру роботи. Метою бакалаврської роботи є розкриття особливостей та підтримки волонтерської діяльності. Об’єктом дослідження є волонтерський рух. Предмет дослідження роль державних та громадських інституцій у розвитку волонтерського руху, можливість розглянути волонтерський рух як цілісну систему з усіма її складовими та дослідити розвиток. У Розділі 1 «Волонтерський рух як складова громадянського суспільства» визначено як було створено волонтерство, етапи розвитку, критерії класифікації, яку допомогу надають волонтери людям, зародження "Червоного хреста", які корективи внесла війна по збільшенню роботи та які головні фонди України існують. У Розділі 2 «Російська військова агресія: вплив на українське суспільство та волонтерський рух» - цей конфлікт приніс нові виклики для зростання волонтерської діяльності, вони працюють у важкому ритмі, ризикуючи власним життям, стикаються з браком ресурсів, перевтомою та вигорянням, зростає обсяг допомоги, що надається благодійним фондам.. У розділі 3 "Організаційна структура волонтерського руху" визначено форми волонтерського руху, окреслено напрями їх співпраці з міжнародними організаціями. У Висновках підсумовано згуртованість українців, активізація волонтерського руху, стійкість та ефективність самоорганізації волонтерів, розвиток, який буде тривати не тільки під час російської агресії, а також буде залишатися важливим інструментом для формування громадянського суспільства, взаємодопомоги та підтримки.
Keywords: волонтери; волонтерський рух; волонтерські організації; волонтерська діяльність; громадянське суспільство; благодійні фонди; агресія