Новітня історія України - Баран, Володимир Кіндратович; Baran, Volodymyr K. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Метою викладання навчальної дисципліни «Новітня історія України (1939-1964)» є формування у студентів цілісного та об’єктивного уявлення на рівні вимог вищої школи про особливості політичного, соціально- економічного, національно-культурного розвитку України у 1939-1964 pp. Основними завданнями вивчення дисципліни «Новітня історія України (1939-1964)» є: простежити еволюцію радянської політичної системи в Україні; розкрити основні тенденції економічного і соціального розвитку; висвітлити ключові аспекти культурного, мистецького, церковно- релігійного життя; розглянути найбільш вагомі концепції західної і вітчизняної політології, що стосуються природи радянського суспільства; висвітлити роль окремих державних і громадських діячів, представників науки, культури, Церкви в розвитку України новітньої доби.
Keywords: Україна; німецько-радянська війна; голод; "ждановщина"; "лисенківщина"; "відлига"; десталінізація; "шістдесятники"