Шкільна компетентнісна освіта: варіативність підходів - Хом'як, Алла Петрівна; Khomyak, Alla; Кліш, Петро Аристархович; Klish, Petro (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Зміна освітньої парадигми (на основі знань, умінь і навичок до ключових компетентностей) є теоретично і практично визнаною суттю модернізації сучасної освіти. Йдеться про компетентнісний підхід, суть якого полягає у вивченні та аналізі потреб суспільства в цілому та шкільної молоді зокрема; синтезі новацій з набуттям класичної світової та української педагогіки; виробленні результативних методів, технологій для досягнення головної мети – формування в учнів ключових компетентностей. Завдання статті провести теоретичний аналіз розвитку компетентнісної ідеї в освіті, розкрити суть і зміст поняття “компетентність”. Смена образовательной парадигмы (на основании знаний, умений и навычек к ключевым компетентностям) есть теоретически и практически признаной сущностью модернизации современного образования. Речь идет о компетентностном подходе, суть которого состоит в изучении и анализе потребностей общества в целом и школьной молодежи в частности; синтезе новаций с приобретением классической мировой и украинской педагогики; выработке результативных методов, технологий для достижения главной цели – формирования y учащихся ключевых компетентностей. Задача статьи провести теоретический анализ развития компетентносной идеи в образовании, раскрыть суть и содержание понятия “компетентность”. Changing the educational paradigm (based on knowledge, skills and habits of key competencies) is theoretically and practically considered to be the core of present-day education. It is a question of the competence approach, the essence of which is the study and analysis of the society needs on the whole and school youth in particular; synthesis of innovations with the acquisition of the classical world and Ukrainian pedagogy; working-out the efficient methods, techniques in order to achieve the main goal – the formation of key competencies in pupils. The aim of the article is to make a theoretical research of the competence idea development in education, to reveal the contents of the notion “competence”.
Школьное компетентносное образование: вариативность подходов
School competence education: variability of approaches
Keywords: компетентність; компетентность; competence; компетентнісний підхід; освітня компетентність; компетентностный подход; образовательная компетентность; competence approach; educational competence