Інтерпретація фольклорного образу русалки в українській прозі першої половини ХІХ ст. - Данилюк-Терещук, Тетяна Ярославівна; Danyliuk-Tereshchuk, Tаtiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті схарактеризовано особливості інтерпретації фольклорного образу русалки в прозі М. Гоголя, Х. Купрієнка, О. Сомова, П. Куліша. З’ясовано, що «русалкова тема» стає джерелом творчого натхнення і предметом наукової уваги українських романтиків. Літературні історії розгортаються в площині двох ключових тем: нещасливе кохання та покарання за зраду; русалки-помічниці, які сприяють одруженню закоханих. In the article the peculiarities of the interpretation of mermaid folk image in the prose of M. Hohol, H. Kupriienko, O. Somov and P. Kulish are characterized. The article highlights mermaid topic which has become a source of inspiration and a subject of scientific investigation of the representatives of Ukrainian romanticism. Their literary works cover two key topics: romantic heartbreak and punishment for treason and the topic of mermaid who promote marriage.
The Interpretation of Mermaid Image in the Ukrainian Prose of the First Half of the 19th Century
Keywords: М. Гоголь; Х. Купрієнко; О. Сомов; романтизм; проза; русалка; міфологічний персонаж; фольклор; M. Hohol; H. Kupriienko; A. Somov; romanticism; prose; mermaid; mythological figure; folklore