Напрями оптимізації процесів формування та подальшого використання фінансово-економічного потенціалу підприємства - Горбач, Юрій Вікторович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Актуальність дослідження обумовлена ключовою роллю доходу та прибутку у забезпеченні фінансової стійкості підприємства та необхідністю розробки ефективних напрямів їх оптимізації в умовах ринкової економіки. Метою роботи є комплексне вивчення теоретичних засад формування, розподілу та використання прибутку, а також обґрунтування практичних рекомендацій щодо підвищення рівня доходу на досліджуваному підприємстві. У процесі дослідження систематизовано теоретичні основи розрахунку прибутку та рентабельності, проведено детальний аналіз фінансового стану та формування прибутку об'єкта дослідження, обґрунтовано принцип максимізації прибутку, а також розроблено конкретні шляхи його збільшення та рекомендації щодо оптимізації прибутковості у короткостроковому та довгостроковому періодах, що має суттєве практичне значення для вдосконалення системи фінансового управління підприємством.
Keywords: Прибуток; дохід; рентабельність; Фінансовий стан,; Оптимізація прибутку; Максимізація; Розподіл; Короткостроковий період; Довгостроковий період