Статеві особливості амплітудно-часових характеристик викликаних потенціалів головного мозку під час когнітивної діяльності - Швайко, Світлана Євгеніївна; Дмитроца, Олена Романівна; Пахолюк, Оксана Юріївна; Shvajko, S. Ye.; Dmytrotsa, O. R.; Pakholyuk, O. Yu. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Використовуючи сучасну систему комп’ютерної електроенцефалографії, проведено порівняльне вивчення ВП кори головного мозку під час розумової діяльності. Виявлено, що в обстежуваних під час фотостимуляції зареєстровано вищі амплітуди ВП в межах правої півкулі мозку, а коротші латентні періоди – у лівій. Група хлопців характеризувалася вищою активацією лобової частки лівої півкулі, дівчат а –правої. При когнітивній діяльності міжпівкулева асиметрія як за швидкістю обробки інформації, так і за активністю коркових структур відмічена у групі дівчат (задньоасоціативні ділянки правої півкулі). With the appliance of a modern system of computer electroencephalography comparative studies of evoked potentials (EP) of the cortex at intellectual activities are held. It is marked that people under the research at fotostimulation have higher amplitudes of EP in scopes of the right brain hemisphere and shorter latent periods in the left brain hemisphere. The group of boys is characterized by the higher activation of the frontal part of the right hemisphere. An interhemispheric asymmetry in the group of girls in relation to the speed of the processing of the information and to the functioning of cortex structures at cognitive activity is distinguished. Much more intensive activity of the backassociative part of the right hemisphere appears in the group of girls.
Sex Peculiarities of Amplitude-Temporal Characteristics of Evoked Potentials of Cortex at Cognitive Activity
Keywords: викликаний потенціал; амплітуда; латентний період; когнітивна діяльність; evoked potentials (EP); amplitude; latent period; cognitive activity