Визначення оптимальних параметрів фізичних навантажень у річному циклі занять футболом молодших школярів - Дмор, Самер; Dmor, Samer (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті наведено результати порівняльного педагогічного експерименту з виявлення оптимальних фі-зичних навантажень у річному циклі підготовки семирічних футболістів. У дослідженні взяли участь дві групи по 18 першокласників-початківців, які в процесі позаурочних занять займалися футболом тричі на тиждень по 60 хв. При цьому протягом річного експерименту групи виконували різне співвідношення специфічних і неспецифічних навантажень у групі А – 40 % : 60 %, у групі Б – 50 % : 50 %. За підсумками досліджень виявле-но більш значущі позитивні зрушення в показниках фізичної та психофізіологічної підготовленості юних футболістів групи А; за даними технічної підготовленості учні груп А і Б не відрізняються. Проведений річний експеримент дав змогу встановити, що заняття футболом тричі на тиждень сприяють покращенню фі-зичного стану та функціональної підготовленості й виключають можливість перенавантаження зростаючо-го організму дітей. In the article it was presented the results of comparative pedagogical experiment aimed at discovery of optimal physical loads in annual cycle of preparation of seven years old football player. Two groups of 18 beginning first-formers each took part in the study and in the process of extracurricular classes they practiced football three times a week for 60 minutes. For the period of an annual cycle experiment groups performed different proportion of specific and nonspecific loads: in group A – 40 % : 60 %, in group B – 50 % : 50 %. At the end of the research it was discovered more relevant positive changes in indices of physical and psycho-physical preparation of young football players of group A; according to technical preparation pupils of group A and group B don’t differ. Conducted annual experiment let us discover that practicing football three times a week contributes to improvement of physical condition and functional preparation and exclude possibility of overloads of growing organisms of children.
Defining of Optimal Parameters of Physical Loads in an Annual Cycle of Practicing Football of Junior Pupils
Keywords: першокласники-початківці; специфічні та неспецифічні навантаження; beginning first-formers; specific and nonspecific loads