Стратегічні підходи до управління ризиками соціокультурного проєктування в умовах невизначеності зовнішнього середовища - Шостак, Віктор Михайлович; Москвич, Ольга Дмитрівна (My University, 2023)
У статті висвітлені стратегічні підходи до управління ризиками соціокультурного проєктування в умовах невизначеності зовнішнього середовища. Виявлено, що ефективність соціокультурних проєктів, що реалізуються в складному, динамічному та невизначеному зовнішньому середовищі, залежить від розуміння причин і механізмів заходів ризиків та розробки заходів щодо управління ними. Визначено, що соціокультурне проєктування — це особливий тип управлінської практики, яка керує відповідним процесом в соціокультурному середовищі та функціонує як практично-теоретична складова минулого, сьогодення та майбутнього. З'ясовано, що проблема соціокультурного проєктування є предметом міждисциплінарного аналізу та узагальнюється в єдину концепцію культури на основі стратегічного мислення в рамках стратегічних підходів до проєктування. Встановлено, що ризиками соціокультурного проєктування в умовах невизначеності зовнішнього середовища є ризик планування і координації реалізації соціокультурного проєкту; ризик залучення фінансування із зовнішніх джерел для реалізації проєкту; ризик невигоди від реалізації соціокультурного проєкту; ризик організації реалізації соціокультурного проєкту. З'ясовано, що механізмом управління ризиками соціокультурного проєктування є проєктна діяльність, яка передбачає організацію роботи у таких сферах, як наука, освіта та безумовно культура, а також у інших сферах, що потребують постійного інноваційного розвитку, ініціативи та вміння залучати ресурси і ухвалювати рішення. Встановлено, що управління ризиками соціокультурного проєктування характеризується типом управління, методом управління або організаційною структурою для розробки проєктів і програм. Виділено завдання соціокультурного проєктування. Визначено, що управління ризиками соціокультурного проєктування в умовах невизначеності зовнішнього середовища передбачає ідентифікацію, оцінку, планування, моніторинг та впровадження коригувальних дій для аналізу та пом'якшення впливу таких ризиків. Виділено чинники, якими визначається наявність ризиків соціокультурного проєктування.

The article highlights strategic approaches to managing the risks of socio-cultural design in the face of environmental uncertainty. It is found that the effectiveness of socio-cultural projects implemented in a complex, dynamic, and uncertain external environment depends on understanding the causes and mechanisms of risk events and developing measures to manage them. It is determined that socio-cultural design is a special type of management practice that manages the relevant process in the socio-cultural environment and functions as a practical and theoretical component of the past, present, and future. It has been found that the problem of socio-cultural design is a subject of interdisciplinary analysis and is generalized into a single concept of culture based on strategic thinking within the framework of strategic design approaches. It has been established that the risks of sociocultural design in an uncertain environment are the risk of planning and coordinating the implementation of a socio-cultural project; the risk of attracting funding from external sources for project implementation; the risk of disadvantage from the implementation of a socio-cultural project; the risk of organizing the implementation of a socio-cultural project. It is found that the mechanism for managing the risks of socio-cultural design is project activity, which involves the organization of work in such areas as science, education, and, of course, culture, as well as in other areas that require constant innovative development, initiative, and the ability to attract resources and make decisions. It is established that risk management in sociocultural design is characterized by the type of management, management method, or organizational structure for the development of projects and programs. The tasks of socio-cultural design are highlighted. It is determined that managing the risks of socio-cultural design in the face of environmental uncertainty involves identifying, assessing, planning, monitoring, and implementing corrective actions to analyze and mitigate the impact of such risks. The factors that determine the existence of risks in socio-cultural design are highlighted.
Keywords: управління; соціокультурне проєктування; ризик; невизначеність; проєктна діяльність; management; socio-cultural design; risk; uncertainty; project activity