Почему это непонятно: исследование особенностей понимания интернет-текста с помощью модифицированного рецептивного эксперимента - Акимова, Наталья (Lesya Ukrainka Eastern European National University, 2015)
Анотація. У статті представлена спроба поглянути на проблему зрозумілості інтернет-комунікації очима читача. За допомогою модифікованого рецептивного експерименту (за участі 450 респондентів) виявлено, які мовленнєві одиниці, на думку користувачів, ускладнюють розуміння інтернет-тексту. Для дослідження відібрано одинадцять анонсів, що найбільш повно втілюють особливості мови інтернету, інтернет-комунікації та сайтів новин. Читацькі проекції проаналізовані за трьома критеріями: регулярність виявлення реципієнтами девіантних одиниць (відсоток відзначених лексем щодо всіх девіантних мовленнєвих одиниць (ДМО) за кожним анонсом), узагальнення, до яких частин мови належать акцентовані читачем девіантні одиниці, та зіставлення виявлених реципієнтом девіантних мовленєвих одиниць зі смисловими домінантами тексту. В результаті встановлено, що добре відчувається девіантність у царині номінації, гірше серед займенників. Предикати майже завжди конкретизовані у значенні, цьому сприяє їх досить поширена парадигма, тому вони не виступають як девіаціі. Девіантні мовленнєві одиниці майже завжди є смисловими домінантами новинних анонсів та краще акцентуються читачами, коли входять у домінантну структуру тексту. Загалом група реципієнтів здатна виявити майже всі девіантні одиниці в текстах, однак можливості окремої особистості значно обмежені, одна людина в середньому відзначає лише менше чверті девіацій. При цьому краще відчуваються недостатні мовленнєві одиниці, гірше надлишкові, зовсім складно виявити несполучувані. Abstract. The article is an attempt to look at the problem of Internet communication comprehensibility with reader’s eyes. Using a modified receptive experiment (with the participation of 450 respondents) speech units have been revealed which, according to users, difficult to understand internet text. For investigation eleven announcements were selected that most fully embody the features of the Internet, Internet communication and news sites language. Readers’ projections are analyzed according to three criteria: regularity of deviant units detection by recipients (percentage of lexemes marked with respect to all of deviant speech units (DSU) for each announcement), generalization, to what parts of speech are the accented by readers deviant units belong; and comparing the detected by the recipient deviant speech units with text semantic dominants. As a result, it is found that acute deviance is traced in the nomination, to a lesser extent, among pronouns. Predicates are almost always specified in the meaning, so they do not act as deviant speech units. Deviant speech units are almost always sense dominant in news announcements. Deviant units are better perceived by readers when they understand the dominant structure of the text. Basically, the whole group of recipients can detect almost all deviant units in the texts, but the possibility is considerably limited, one person on average notices less than a quarter of deviations. Thus the readers better notice inadequate speech units, the most difficult task for him/her is to detect incongruous units.
Keywords: understanding, internet communication, internet text, deviant speech units, understanding complication, receptive experiment, psycholinguistics; розуміння, інтернет-комунікація, інтернет-текст, девіантні мовленнєві одиниці, складність розуміння, рецептивний експеримент, психолінгвістика.