Сучасний стан та заходи оптимізації природно-ресурсного потенціалу Рівненського району Рівненської області - Алейник, Олена Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В кваліфікаційній роботі на здобуття освітнього рівня «Бакалавр» було розглянуто природно-ресурсний потенціал Рівненського району Рівненської області. Розкрито сутність поняття природно-ресурсний потенціал, охарактеризовано його компонентну структуру, фізико-географічні передумови формування, сучасний стан та особливості просторового розміщення природних ресурсів. Проаналізовано стан мінерально-сировинних, кліматичних, водних, земельних, біологічних ресурсів району. Рівненський район Рівненської області характеризується значним різноманіттям природних ресурсів, що формують потужний потенціал для розвитку сільського господарства, лісокористування, видобувної діяльності, рибного господарства, промисловості та рекреації. Поєднання мішано-лісової та широколистяної ландшафтних зон, розгалужена річкова мережа, наявність родючих ґрунтів, лісових масивів і запасів нерудної мінеральної сировини створюють сприятливі передумови для різних видів природокористування. Проведення SWOT-аналізу природно-ресурсного потенціалу, дозволив виявити сильні та слабкі сторони, а також окреслити можливості та загрози для раціонального природокористування на досліджуваній території. Встановлено рівень екологічної стійкості ландшафтів у межах територіальних громад та визначено рівень розвитку природно-заповідного фонду. Запропоновано напрями оптимізації використання природних ресурсів, які можуть бути враховані при формуванні стратегій просторового розвитку територіальних громад Рівненського району Рівненської області.
Keywords: природно-ресурсний потенціал; Рівненський район; екологічна стабільність ландшафтів; природно-заповідний фонд; SWOT-аналіз