Лексичні запозичення з польської мови в поліській говірці с. Липне - Громик, Юрій Васильович (Університет М. Кюрі-Склодовської, Люблін, Республіка Польща, 2015)
Польська мова справила помітний вплив на формування словникового складу поліської говірки с. Липне. Донедавна на цій території поруч із автохтонним українським населенням помітний відсоток мешканців становили поляки. Контакти між українцями та поляками в цьому регіоні були активними в різних сферах громадського, культурного та господарського життя. Ці чинники створили сприятливі умови для активної взаємодії мов, в результаті якої багато польських лексеми були засвоєні носіями поліської говірки с. Липне. Польські елементи виявлені в різних тематичних групах місцевої лексики, а також у топоніміконі й антропоніміконі.

The Polish language had a considerable impact on vocabulary of the the polissiyan dialect of the village Lipno. Up till recently the Poles made up a perceptible part alongside of the aboriginal Ukrainian population. There fore the contacts between the Ukrainian and the Poles were active in various spheres of public, cultural and economic life. These factors fostered favourable conditions for active speech interaction as the result of which many Polish lexemes were assimilated by the speakers of the the polissiyan dialect of the village Lipno. Polish element are noticeable in different topical groups of the local vocabulary as well as toponymicon and antroponymicon.
Keywords: польська мова; поліська говірка; місцева лексика; топонімікон; антропонімікон; Липне; Polish language; polissiyan dialect; local vocabulary; toponymicon; antroponymicon; Lipno