Концептуальний аналіз – виток розвитку семантичного аналізу - Ніжегородцева-Кириченко, Лариса Олексіївна; Nizhegorodtseva-Kirichenko, L. O. (Волинського державного університету імені Лесі Українки, 2002)
В статті пропонується когнітивна інтерпретація лексико-семантичного поля як фіксованого та вербалізованого фрагмента знань. Увага також акцентується на розгляді загальних принципів концептуального аналізу, його спільних та відмінних рисах від семантичного аналізу. Ключові слова: лексико-семантичне поле, когнітивний підхід, концептуальний аналіз, семантичний аналіз, концепт. The article provides a cognitive approach to the interpretation of a lexico-semantic field as a fixed and verbalized word knowledge fragment. An attempt is made to elucidate the general principles of the conceptual analysis, which can be applied to the field investigations. The paper can be either considered as a quintessence of explication of the main differences of the semantic and conceptual types of analysis. Key words: lexico-semantic field, cognitive approach, conceptual analysis, semantic analysis, concept.
Conceptual analysis as an evolutional spire of semantic analysis
Keywords: лексико-семантичне поле; lexico-semantic field; когнітивний підхід; cognitive approach; концептуальний аналіз; conceptual analysis; семантичний аналіз; semantic analysis; концепт; concept