Репрепродуктивна інтерпретація тексту: у пошуках канонів відтворення культурного семіозису в перекладі - Андрейчук, Надія Іванівна; Andreychuk, N. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Стаття присвячена розгляду репродуктивної інтерпретації як методу аналізу тексту. Запропоноване лінгвосеміотичне бачення комунікативного процесу ґрунтується на його тлумаченні як процесу кодування, декодування та перекодування структур смислу із застосуванням лінгвокультурного простору як моделі життєвого світу людини. Комунікативно-орієнтований процес кодування культурних текстів розглядається як культурний семіозис та постулюється, що життєвий світ людини як середовище кодування (знакотворення) та декодування (інтерпретації) смислів є одночасно середовищем культурного семіозису. Обґрунтовано можливість ви- користання лінгвосеміотичної категорії лінгвокультурного простору для тлумачення репродуктивної інтерпре- тації у процесі перекладу. Сформульовано низку канонів, які є визначальними для застосування лінгвосеміотичного підходу до аналізу перекладного тексту в перекладознавчих студіях: 1) канон комунікативної інтенції автора; 2) канон відтворення «вихідних» кодів із використанням лінгвокультурного простору як моделі інтерпретації; 3) канон «конгеніальної установки» щодо предмета; 4) канон повноти відтворення. The paper studies reproductive interpretation as a text analysis method. The suggested lingual-and-semiotic vision of the communicative process is based on the claim that the latter is the process of encoding, decoding and recoding of sense structures. It is postulated that human life-world is the medium of encoding (generation of signs) and decoding (interpretation) of senses and thus is the medium of cultural semiosis. The category of lingual- and-cultural space is viewed as a model of human life-world which also serves as a model of interpretation. Communication-oriented process of cultural texts encoding is regarded as cultural semiosis. Arguments are put forward to prove the possibility of applying the category of lingual-and-cultural space to elucidate reproductive interpretation of cultural texts. A set of canons have been formulated which provide evidence to the fact that lingual-and-semiotic approach has substantial research potential in Translation Studies: 1) the cannon of the author’s communicative intention; 2) the canon of the reproduction of «original» codes using lingual-and-cultural space as the interpretation model; 3) the canon of «congenial setting» in reference to the subject; 4) the canon of the completeness of reproduction.
Reproductive Text Interpretation: Looking for the Canons of Rendering Cultural Semiosis in Translation
Keywords: репродуктивна інтерпретація; reproductive interpretation; життєвий світ людини; lingual-and-cultural space; лінгвокультурний простір; human life-world