Становлення українського рукописного шрифту - Чабайовська, Марія (My University, 2019)
Актуальність теми дослідження. Освітня програма з "Методики навчання письма" передбачає вивчення розділу "Письмо в історичному аспекті". Мета дослідження. Охарактеризувати основні форми кириличного письма; подати відомості з історії творення українського рукописного шрифту; розробити методичні рекомендації щодо засвоєння означеної теми в педагогічних закладах вищої освіти. Методи дослідження: теоретичні (аналіз, синтез, порівняння, класифікація, узагальнення ) – на основі вивчення наукових джерел, зокрема лінгвістичної, психологічної, педагогічної та методичної літератури з досліджуваної проблеми, розглянуто окремі аспекти питання про становлення українського рукописного шрифту; емпіричні – педагогічне спостереження й аналіз занять з методики навчання письма, на яких здійснювалося опрацювання названої теми. Результат роботи. У статті розкрито питання про реформування кириличного письма: наведено основні його форми – устав, напівустав, скоропис, в’язь, буквиці як заголовні літери, а також подано відомості з історії творення українського рукописного шрифту, зокрема про шрифт "Рутенія". Висновки. Обґрунтовано методичні рекомендації щодо засвоєння окресленої теми в процесі вивчення дисципліни "Методика навчання письма". Relevance of research topic. The educational program "Writing Methodology" envisages studying the section "Writing in Historical Aspect". The aim of the study. To characterize the main forms of Cyrillic writing; submit information on the history of creating Ukrainian handwritten font; to develop methodological recommendations for the study of the topic in pedagogical institutions of higher education. Methods of research: theoretical (analysis, synthesis, comparison, classification, generalization) - on the basis of studying scientific sources, in particular linguistic, psychological, pedagogical and methodical literature on the problem. There were analyzed certain aspects of the issue of the formation of the Ukrainian handwriting font. Also, there were considered empirical - pedagogical observations and analysis of classes on the methodology of writing study, which became the basis for the study of the given topic. The result of work. The article deals with the question of reforming the Cyrillic writing: the basic forms of it - the charter, semi-statement, cryptography, the link, bukvytsia as the capital letters, and also information from the history of creation of the Ukrainian handwritten font, in particular the font "Rutenia" are presented. Conclusions. The methodical recommendations for the study of the mentioned topic in the course of studying the discipline "Method of teaching writing" were substantiated.
Keywords: концепція Нової української школи; освітньо-професійна програма підготовки бакалавра; розвиток писемності на українських землях; кирилиця; глаголиця; основні форми кириличного письма: устав, напівустав, скоропис, в’язь; український рукописний шрифт; Рутенія