Аналіз динаміки функціональних показників скелетно-м’язової системи учасників АТО з вогнепальними переломами кісток гомілки - Грін, Санія Олександрівна; Федоренко, Сергій Миколайович; Grin, Saniya; Fedorenko, Serhii (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
З огляду на те, що до основних ускладнень вогнепальних переломів кісток гомілки у віддаленому постіммобі-лізаційному періоді належать порушення амплітуди рухів у суглобі, зниження силових якостей м’яза, погіршення мікроциркуляції, порушення функцій периферичної нервів ураженої кінцівки, – необхідне адекватне реабілітаційне обстеження. У статті уміщено результати проведеного аналізу показників гоніометрії й мануального м’язового тестування серед контингенту військовослужбовців, учасників АТО з наслідками вогнепальних переломів кісток гомілки. Проведена оцінка м’язово-скелетної системи дає змогу визначити початковий рівень функціонального стану пацієнта та висвітлити результати програми фізичної реабілітації. База виконання дослідження – Український держаний медико-соціальний центр ветеранів війни, Київська область, с. Циблі. Мета роботи – отримати дані щодо впливу вогнепальної травми гомілки на функціональні характеристики скелетно-м’язової системи. Методи дослідження – аналіз науково-методичної літератури, гоніометрія (визначення активного та пасивного діапазонів рухів у суглобах), ММТ (оцінка збереження силових можливостей окремих м’язів чи м’язових груп), метод варіаційної статистики. Результати. Оскільки значна частина заходів із попередження інвалідності та з реабілітації проводитиметься в санаторно-курортних умовах із використанням природних і лікувальних ресурсів із метою збільшення реабілітаційного та санаторно-курортного потенціалу України [3], то потрібне наукове обґрунтування застосування методів ФР у практиці надання реабілітаційної допомоги військовослужбовцям, які отримали поранення внаслідок бойових дій. Висновки. Спираючись на отримані результати, перспективи майбутніх досліджень убачаємо в подальшому розширенні дослідження на клінічних базах із метою оцінки ефективності застосування традиційних засобів і методів та сучасних технологій фізичної реабілітації для відновлення здоров’я військовослужбовців із наслідками вогнепальних переломів кісток гомілки. Taking into account the fact that the main complications of gunshot fractures of the shin bones in the distant post-mobilization period include: violation of the amplitude of movements in the joint, loss of muscle strength, deterioration of microcirculation, impaired function of the peripheral nerves of the affected limb and correct rehabilitation examination are needed. The article contains the analysis results of the goniometry indicators and manual muscle testing among a contingent of military personnel, participants of the ATO with the effects of gunshot fractures of the shin bones. Examination of the musculoskeletal system allows determining the initial level of the functional state of the patient and highlighting the results of the program of physical rehabilitation. Study location: UkrainianState Medical and Social Center of War Veterans, Tsybli. Objective: to obtain information on the effect of a gunshot trauma on the functional characteristics of the musculoskeletal system. Methods of the research: analysis of scientific and methodological literature, goniometry (determination of active and passive range of movements in joints), MMT (assessment of the preservation of the strength of individual muscles or muscle groups), the method of variation statistics. Results. As a significant part of disability prevention and rehabilitation measures will be conducted in sanatorium and resort conditions, using natural and medical resources in order to increase the rehabilitation and sanatorium-resort potential of Ukraine [3]. Therefore, scientific justification for using the methods of the PR in the practice of providing rehabilitation assistance to servicemen who were injured as a result of hostilities.Conclusions. Based on the obtainedresults, prospects for future studies, we see the further expansion of research at clinical sites in order to assess the effectiveness of the use of traditional means and methods and modern technologies of physical rehabilitation to restore the health of military personnel with the consequences of gunshot fractures of the shin bones.
The Analysis of Dynamics of Functional Indicators of the Musculoskeletal System of ATO Participants with Gunshot Fractures of the Shin Bones
Keywords: фізична реабілітація; учасники АТО; ураження суглобів; physical rehabilitation; participants of the ATO; injury joints