Теоретико-методологічні засади дослідження функцій джерел як складових туристично-рекреаційного потенціалу Волинської області - Фесюк, Василь Олександрович; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Чижевська, Лариса Тарасівна; Мороз, Ірина Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
В умовах сьогодення туризм став однією із провідних галузей світової економіки, яка здатна формувати значні фінансові надходження у бюджети країн, забезпечуючи зростання їх національного доходу. Туристично-привабливою можна вважати ту територію, яка користується популярністю у туристів. Ця місцевість згодом перетворюється у туристичний центр. Від кількості доступної інформації про туристичні території, значною мірою, залежить кількість туристів, які захочуть відвідати цю місцевість. Туристична привабливість (атрактивність) певної території зумовлена її туристично-рекреаційним потенціалом. Однією із складових цього потенціалу, яка порівняно мало використовується в наш час, є джерела. Джерело – це природний, сконцентрований, самоочисний вихід на земну поверхню підземних вод, який виникає під впливом земного тяжіння або гідростатичного тиску. Утворюються вони, переважно, на дні ярів, балок, схилах горбів, крутих берегах річок або на дні водних об’єктів. Джерела виконують значну водорегуляторну, лікувальну, історико-культурну, еколого-освітню, естетичну та духовну функції.
Keywords: туризм; туристичні ресурси; туристично-рекреаційний потенціал; Волинська область; туристична привабливість; джерело; теоретико-методологічні засади дослідження; 913.3