Загрози фінансовій безпеці банківських установ України в умовах цифровізації - Карлін, Микола; Коробчук, Тетяна; Теслюк, Софія (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена ​​необхідністю дослідження загроз фінансовій безпеці банківського сектору України в умовах глобальної цифровізації фінансового простору. Банківська система України наразі стикається з подвійною проблемою, зокрема, темпи інноваційно-інвестиційної діяльності банків та світовий технологічний прогрес сприяють появі нових банківських інновацій, а з іншого боку, українська банківська система стикається з численними внутрішніми ризики та загрози. Можливість мінімізувати негативний вплив таких загроз, своєчасне їх виявлення та нейтралізацію сприяє підвищенню фінансової безпеки банківських установ з урахуванням рівня їх інноваційної та інвестиційної діяльності. Мета статті . Метою роботи є дослідження загроз фінансовій безпеці банківських установ в умовах цифровізації фінансового простору та активного використання комерційними банками банківських інновацій. Методи. Для досягнення поставленої мети автори використовували такі методи дослідження: аналіз і синтез, систематизація, абстрактне мислення, наукова абстракція. Результати. У статті систематизовано наукові підходи до визначення сутності фінансової безпеки банківської установи та запропоновано авторський підхід до її типологічної характеристики з урахуванням цифровізації. У дослідженні також класифіковано загрози фінансовій безпеці банківських установ. Висновки. Обґрунтовано, що всі загрози фінансовій безпеці банківських установ поділяються на внутрішні та зовнішні. На основі критичного аналізу запропоновано власний підхід до систематизації зовнішніх та внутрішніх загроз фінансовій безпеці банківських установ у контексті активізації їх інноваційної діяльності, зокрема виділено загрози фінансовій безпеці комерційних банків за такими ознаками. як: загальна економічна ситуація; фінансовий стан і фінансова стійкість; технологічність та цифровізація; конкурентне середовище; рівень менеджменту та людських ресурсів; воєнний стан.
Keywords: банківський сектор; банківська система; фінансова безпека; банківські інновації; інвестиції; цифровізація (діджиталізація); 336.71