Efektywność działań zespołów o najwyższych kompetencjach sportowych podczas Mistrzostw Świata RPA – 2010 - Soroka, A.; Dąbrowski, D.; Baj-Korpak, J.; Niźnikowska, E.; Korpak, F.; Pocztarska-Dec, A. (Східноєвропейський національний університет ім.Лесі Українки, 2012)
Porównywanie gry najlepszych zespołów w turniejach o najwyższą stawkę pozwala na wskazanie elementów gry, które w największym stopniu wpływają na efektywność gry. Celem pracy było porównanie efektywności wykonania podstawowych elementów gry, jakimi są strzały i podania oraz długości pokonanego dystansu z uwzględnieniem poszczególnych intensywności. Modele odwzorowujące sprawność działania zawodników podczas turnieju MŚ-RPA 2010 opracowano z wykorzystaniem materiału badawczego zebranego w oparciu o system analizy gry Castrol Performance Index. Wykazano istotne zróżnicowanie pomiędzy badanymi zespołami w podaniach piłki. Najefektywniej podania w poszczególnych zasięgach wykonywali zawodnicy zespołu mistrzowskiego Hiszpanie. Wykazano, iż efektywność strzałów nie różnicowała zespołów w zależności od zajętego miejsca w mistrzostwach, także długość pokonanego dystansu i jego poszczególne zakresy intensywnościrównież nie wykazały takiej tendencji. The comparison of the best teams in tournaments for the highest stakes game, allows to specifyelements of the game, which to the greatest extent influence the efficiency of the game. The objective of the study was to compare the effectiveness of implementing basic elements of the game, such as shots and passes as well as the length of distances covered during the tournament, including particular intensities. Models, depicting the efficiency of players during World Cup – RPA 2010 were developed using the study material gathered on the basis of game analysis system, the Castrol Performance Index. There was significant differentiation in the effectiveness of implementing passes of the ball, a basic element used in football game. The most efficient way of ball passing in particular ranges was performed by Spanish players of the championship team. It was shown that the shots effectiveness did not differentiate teams depending on the place in championship’s rank, and the length of distance covered as well as the length of distance covered in particular intensities did not show such tendency.
The efficiency of teams with the highest sports competences during the World Championships RPA – 2010.
Keywords: piłka nożna; Mistrzostwa Świata; efektywność gry; football; World Championships; game efficiency