Інноваційне освітнє середовище: теоретичний аспект - Неділько, Ігор Михайлович; Хомярчук, Алла Петрівна; Магдисюк, Людмила Іванівна (My University, 2022)
У статті розглянута проблема створення інноваційного освітнього середовища. Створене інноваційне освітнє середовище надає студентам усі варіанти різних типів освітніх курсів; рівні можливості реалізації своїх індивідуальних інтересів; підвищує здібності студентів; пристрасть до навчання; конкурентність; управління часом тощо. Інноваційне освітнє середовище підтримує інтерактивне викладання та навчання. Пропонує студентам і викладачам: гнучкість, активність, креативність, мобільність.Мета дослідження передбачала аналіз сучасного освітнього середовища: інноваційні елементи, динаміку та стратегію проектування з відповідним керівництвом навчання, оцінкою та зворотнім зв’язком. Окреслено особливості інтеграції технологій, перетин технологій з новим освітнім ландшафтом, що швидко трансформується в освіті. Нові та новітні технології провокують переосмислення викладання та навчання, а також служать каталізаторами для трансформації та інновації. Розглядаються основи успішної підготовки вчителів, психологів, медичних працівників з навичками та здібностями щодо глобальної обізнаності, творчості, спільного вирішення проблем у контексті проектування, самостійного навчання. Дослідження показує, що традиційні форми освіти,недостатні для досягнення нових цілей. У той самий час, поки наш зовнішній світ трансформується, у навчанні буде досягнуто значних успіхів, що змушує викладачів закладів вищої освіти переглянути свої підходи до навчання та до створення сприятливогоінноваційного середовища. Визначено складові інноваційного освітнього середовища, зміст інноваційного освітнього середовища; наявність матеріально-технічного забезпечення та ефективне використання майбутніми фахівцями науково-методичних та матеріально-технічнихможливостей закладу вищої освіти; тактика формування інноваційних процесів; суб’єкт суб’єктні відносини усіх учасників освітнього процесу; самовдосконалення особистості та робота у творчому науково-пошуковому режимі; застосування інноваційних педагогічнихтехнологій та ідей
Keywords: майбутні спеціалісти (вчителі, психологи, медичні працівники); інноваційне освітнє середовище; нноваційна діяльність; інноваційні процеси; інтеграція; дистанційні технології; інтерактивні заняття; електронний підручник; компетентність; 371.316.422.372:378