Біомеханічні особливості техніки бокового удару рукою на ближній дистанції кваліфікованих спортсменів, які спеціалізуються в рукопашному бою - Кашуба, Віталій; Литвиненко, Юрій; Вако, Ілля; Kashuba, Vitaliy; Lytvynenko, Yuriy; Vako, Ilya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Зростання спортивних результатів і посилення конкуренції на міжнародній спортивній арені, а також стрімкий розвиток науково-технічного прогресу, зокрема модернізація спортивного обладнання та впровадження в практику спорту новітніх досягнень зумовлюють необхідність пошуку нових підходів для підвищення ефективності тренувальної та змагальної діяльності спортсменів. Сьогодні, на думку багатьох фахівців, одним із перспективних напрямів розвʼязання проблеми щодо підвищення ефективності системи підготовки спортсменів є формування та вдосконалення техніки рухових дій, що є важливим і невід’ємним компонентом цілісної системи спортивного тренування, оскільки техніка є одним із вирішальних чинників у реалізації рухового потенціалу спортсмена. Система рукопашного бою передбачає правильну організацію процесу навчання, під час якого відбувається формування рухових навичок рукопашного бою й розвиток необхідних фізичних і психологічних якостей, а також спеціальних тактичних умінь. Базову техніку рукопашного бою становлять основні стійки, переміщення, а також удари та захисні дії руками й ногами. Мета дослідження – визначити біомеханічні особливості техніки бокового удару рукою на ближній дистанції кваліфікованих спортсменів, які спеціалізуються в рукопашному бою. Методи дослідження. Для виконання поставлених завдань використано такі методи дослідження, як аналіз науково-методичної літератури й документальних матеріалів, методи реєстрації та аналізу рухів спортсмена (система відеореєстрації й аналізу рухів спортсмена 3D-реєстрації рухів людини «Qualisys Motion Capture»). Результати, отримані в процесі дослідження, оброблено із застосуванням методів математичної статистики. У процесі вивчення сучасних методик навчання прийомів рукопашного бою виявлено значний обсяг інформації із зазначених питань, починаючи від науково-популярних видань і закінчуючи дисертаційними дослідженнями та моно- графічними працями. Проведені експериментальні дослідження дали змогу встановити, що техніка виконання удару рукою на ближній дистанції у кваліфікованих спортсменів має індивідуальний характер. Водночас нами виявлено загальні тенденції, властиві для цієї групи спортсменів. Наприклад, установлено передчасний пік наростання швидкості біоланки перед ударом який був характерний для всіх кваліфікованих спортсменів.The growth of sports results and increased competition in the international sports arena, as well as the rapid development of scientific and technological progress, in particular, the modernization of sports equipment and the introduction of the latest achievements into the practice of sports necessitate the search for new approaches to improve the effectiveness of training and competitive activities of athletes. Today, according to many experts, one of the promising directions for solving the problem of increasing the effectiveness of the training system of athletes is the formation and improvement of the technique of motor actions, it is an important and integral component of the integral system of sports training, since technology is one of the decisive factors in the realization of the athlete's motor potential. The system of hand-tohand combat provides for the correct organization of the learning process, during which the motor skills of hand-tohand combat are formed and the necessary physical and psychological qualities, as well as special tactical skills, are developed. The basic techniques of hand-to-hand combat are the main stances, movements, as well as punches and defensive actions with hands and feet. The Objective of the Study is to determine the biomechanical features of the lateral hand strike technique at a close distance of qualified athletes specializing in hand-to-hand combat. Research Methods. To accomplish the assigned tasks, the following research methods were used, such as the analysis of scientific and methodological literature and documentary materials, methods of registration and analysis of athlete's movements (video recording and analysis of athlete's movements, 3D-registration of human movements «Qualisys Motion Capture»). The results obtained during the study were processed using the methods of mathematical statistics. In the process of studying modern methods of teaching hand-to-hand combat techniques, a significant amount of information was found on these issues, from popular science publications to dissertation research and monographic works. The carried out experimental researches allowed to establish that the technique of execution of a punch at a close distance among qualified athletes has an individual character. At the same time, we have identified general tendencies characteristic of this group of athletes. For example, a premature peak of the increase in the speed of the bio-link before the impact was established, which was typical for all qualified athletes. Prospects for Further Research will be associated with the development of the concept of the formation of the basic technique of hand-to-hand combat in young athletes.
Biomechanical Features of the Lateral Hand Strike Technique at Close Range of Qualified Athletes Specializing in Hand-to-Hand Combat
Keywords: біомеханічні особливості; кваліфіковані спортсмени; базова техніка; боковий удар рукою; рукопашний бій; biomechanical features; basic technique; qualified athletes; side punch; hand-to-hand combat